perjantai 16. syyskuuta 2016

Tonttikaupat tehty!

Tervetuloa Aropellon tilan tontille!

Blogin on tarkoitus kertoa massiivirunkoisen hirsitaloprojektimme vaiheista ja samalla selkeyttää omia ajatuksia rakentamiseen liittyen. :-)

Meillä oli alkuun haaveena löytää hyvältä etäisyydeltä vanha maatilan pihapiiri, jota olisimme voineet remontoida itsemme näköiseksi. Sopivat paikat vaan olivat kortilla, vaikka kovasti pinnalla oli puheita ostajan markkinoista. Keväällä omannäköinen tila olikin jo vähällä löytyä, kunnes monien mutkien kautta teimme elokuun 2016 lopulla kaupat ainostaan kyseiseen tilaan kuuluvasta 1,5 ha pellosta ja 7,5 ha metsästä. Vanha päärakennus pihapiireineen siis jäi kaupan ulkopuolelle, mutta sijainti viehättävässä Iitin Radansuun pikkukylässä oli ratkaiseva tekijä päätökseen. Lisäksi plussaa oli määräalan koko ja oman tilan tuntu, vaikka varsinaista (lähinnä mun päässä olevaa, tarve nähdä kauas) ihanne peltomaisemaa ei tässä tontissa ollutkaan.

Arvostamme molemmat vanhaa rakennustyyliä, joten massiivihirsitalo on tuntunut alusta lähtien houkuttelevalta vaihtoehdolta. Mies on kotoisin Etelä-Pohjanmaalta, joten mielessä on pyörinyt erilaiset versiot pohjalaistalosta. Kävimme mm. Seinäjoen asuntomessujen oheiskohteessa Kitinojan perinnekylässä ottamassa vaikutteita pohjalaistyylistä. Vanhanajan suljettu pihapiiri ajatus on myöskin kiehtova, Ilmajoen kotiseutumuseossa ihastuimme tällaiseen tunnelmaan.
Kesän aikana olemme kiertäneet läpi myös useita iittiläistaloja ja ihastelleet suuria tupia leivinuuneineen.

Monet asiat ovat vielä auki ja suunnittelu erittäin vaiheessa.
Tähän mennessä olemme alustavasti tavanneet rakennussuunnittelijan, jolle listasimme vielä tärkeimmät suunnittelussa huomioon otettavat asiat. Olemme saaneet ensimmäisen luonnoksen häneltä. Kunnan rakennustarkastajan juttusilla olemme pariin kertaan käyneet eikä hänen puoleltaan esteitä rakentamiselle ole. Lainhuutohakemus odottaa maanmittauslaitoksella päätöstään.

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/83/94/72/839472c080fcc39f3e3270522f657120.jpg
Aropelto, vanhat pyöröpaalit juuri haettu pellolta pois.Seuraavaksi meidän pitäisi ratkoa rakennusten sijanti ja teettää maaperätutkimus. Pelto on maaperältään savea, ilmansuunta puoltaisi rakentamista pellolle. Metsänlaidassa maaperä taas olisi hiekkamoreenia, mutta sijanti on pienessä pohjoisrinteessä, jota puut tällä hetkellä varjostavat. Mahdollisesti puita riittävästi kaatamalla auringonvalon saisi sisään pihalle, mutta silti ilmansuunta arveluttaa.

Kunhan sijanti on ratkottu, pääsemmekin mylläämään maata. Tulisi rakentaa tie (onneksi vanha rasitetie x2 on olemassa), vetää vesi-, viemäri- ja sähköliittymät, salaojittaa ja tehdä maansiirtotöitä ym. Hirsivalmistajia olemme alustavasti tiedustelleet, jatkamme, kunhan talon piirrustukset ovat selvillä. Huh. Suunnittelutarveratkaisua varten tulisi kuulla naapureita nyt syksyn aikana.

Luulenpa, että venyneiden kauppojen vuoksi talvi ennättää tontille ennen minkään konkeettisen työn alkamista. Talvi aikaa tarkentaa suunnitelmia siis :-)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti